Skip links

درباره ما

انجمن حمایت از حقوق کودکان به عنوانی سازمان مردم‌نهاد، مستقل، غیرسیاسی و غیرانتفاعی در سال ۱۳۷۳ با مشارکت گروهی از فعالان حوزه کودک آغاز به کار کرد. این انجمن فعالیت یکی از قدیمی‌ترین و با سابقه‌ترین نهادهای مردمی در حوزه کودک است که با هدف اصلی حمایت از حقوق کودکان و تبلیغ و ترویج پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک در حال فعالیت است. بهبود وضعیت زندگی همه کودکان آرمان مهمی برای انجمن حمایت از حقوق کودکان است و اعضای انجمن بر این باور هستند که می‌توان با تلاش و فعالیت گروهی و داوطلبانه ضمن رعایت کامل قوانین جمهوری اسلامی گام‌های موثری را برای این آرمان جهانی برداشت.

بر پایه این اهداف و آرمان‌ها، ما در انجمن حمایت از حقوق کودکان سعی داریم با فعالیت‌ها و برنامه‌های بلند مدت و مداخله‌های اجتماعی موثر در زمینه‌های مرتبط با تحصیل همه کودکان بدون هیچ تبعیضی قدم برداریم و علاوه بر این با اطلاع‌رسانی، آموزش، مراقبت‌های بهداشتی و اجتماعی، خدمات مشاره‌ای برای خانواده‌ها، مداخله اجتماعی، مداخله در بحران و یاری‌رسانی علمی و منطقی به کودکانی که بر اثر بلایای طبیعی، اجتماعی و شرایط دشوار زندگی آسیب‌دیده‌اند به یاری بشتابیم. در همه این فعالیت‌ها تحقق پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک در ایران که به تصویب جمهوری اسلامی ایران رسیده‌است، نقشه راه ماست تا به جهانی عاری از خشونت و تبعیض علیه کودکان برسیم و با رعایت حقوق آنها شاهد بهبود زندگی آنها باشیم.

برای آشنایی با واحدهای انجمن اینجا کلیک کنید.

 

آموزش و توانمندسازی

کودکانی که در وضعیت دشوار اجتماعی و اقتصادی با تاکید بر کودکان آسیب‌پذیر شهری نظیر کودکان کار و خیابان، کودکان اعتیاد و کودکان ایدز، در واحدهای اجرایی خانه کودک شوش از سال ۱۳۷۸، خانه کودک ناصرخسرو از سال ۱۳۸۰ و پروژه کارآفرینی دروازه غار فعال شده ­اند

مداخله اجتماعی در حوادث طبیعی از جمله زلزله قائن و بیرجند در سال ۱۳۷۶

پایش حقوق کودکان در رسانه‌های داخلی و خارجی

مداخله اجتماعی در حوادث طبیعی از جمله زلزله بم در دی ماه ۱۳۸۲ و تداوم آن در قالب تاسیس خانه کودک بم و پروژه‌های حمایت اجتماعی در جنوب خراسان

آموزش حقوقی به خانواده‌ها و کودکان در پنل‌های تخصصی و همایش‌های مرتبط

صدای یارا

حمایت سلامت جسمی و روانی کودکان و ارائه خدمات مشاوره‌ه­ای، حقوقی و مددکاری برای کودکان در معرض آسیب و آسیب­‌دیده در قالب واحد مددکاری و مشاوره‌­ای با تاسیس “صدای یارا” در سال ۱۳۷۹ به عنوان اولین خط تلفنی کمک به کودکان، نوجوانان و خانواده­‌ها در ایران

فصل اول – کلیات و اهداف :

ماده ۱

نام : نام انجمن حمایت از حقوق کودکان است که در این اساسنامه به اختصار” انجمن ” نامیده ‌می‌شود .

ماده ۲

نوع فعالیت : کلیه فعالیت‌های انجمن، غیر سیاسی، غیر انتفاعی و غیر حکومتی است که در موضوع حمایت همه جانبه از حقوق کودکان طبق پیمان نامه و مقاوله نامه‌های جهانی حقوق کودک و رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران و این اساسنامه فعالیت خواهد نمود.

ماده ۳

محدوده فعالیت انجمن در سطح ملی و فرا ملی است ( نیاز به تفاهم با وزارت کشور)

ماده ۴

محل: مرکز اصلی انجمن در استان تهران – به نشانی : شهر تهران، خیابان سهروردی شمالی، کوچه قرقاول، پلاک ۳۷ واقع است و در صورت لزوم ‌می‌تواند پس از موافقت مرجع ذیصلاح در سایر نقاط داخلی یا خارج کشور شعبه یا دفتر نمایندگی ایجاد نماید.

ماده ۵

تابعیت: انجمن تابعیت جمهوری اسلامی ایران را دارد و کلیه اعضای آن التزام خود را به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اعلام ‌می‌دارند.

ماده ۶

مدت فعالیت: مدت فعالیت انجمن از زمان تاسیس به مدت نامحدود است.

ماده ۷

دارایی اولیه: دارایی اولیه انجمن اعم از منقول و غیر منقول یک میلیون ریال است که توسط هیئت موسس تماماً پرداخت شده و در اختیار انجمن قرار گرفته است. موسس یا صاحبان سرمایه حق برداشت و یا تخصیص هیچ گونه سودی اعم از سود سهام یا سرمایه را نداشته و خود و وابستگان درجه یک آن‌ها مبادرت به انجام معاملات با موسسه ننمایند.

ماده ۸

هیات موسس انجمن عبارتند از:

آقای پرویز کلانتری فرزند باقر دارنده شناسنامه – ۰۷۳۳۳۳-۴۲۷ کد ملی صادره از زنجان

خانم دکتر نوش آفرین انصاری فرزند مسعود دارنده شناسنامه ۲۵ صادره از حوزه کنسولی دهلی نو

آقای دکتر حسن عشایری فرزند قاسم دارنده شماره شناسنامه ۵ صادره از تبریز

تبصره: هیات موسسین انجمن بعد از تاسیس ” انجمن ” و معرفی هیات مدیره از بین خود و یا دیگران تحت عنوان هیات موسس، مسئولیتی در انجمن نخواهند داشت.

ماده ۹

اهداف انجمن عبارتند از:

الف : کلیات

تبلیغ و ترویج و نظارت بر اجرای اصول مندرج در پیمان نامه جهانی حقوق کودک که در سال ۱۹۸۹ میلادی به تصویب سازمان ملل متحد و در سال ۱۳۷۲ شمسی به تصویب دولت جمهوری اسلامی ایران رسید و نیز تبلیغ و ترویج و نظارت بر اجرای مقاوله نامه‌های الحاقی پیمان نامه مذکور . انجمن با فعالیت جمعی خود در شناساندن و تفهیم این حقوق به عموم ایرانیان، به برداشته شدن موانع ذهنی و عینی و اجرای صحیح آن‌ها و نیز برخورداری هر چه وسیع تر کودکان از این حقوق یاری می‌رساند و از این طریق در بهبود وضعیت عمومی کودکان فعالانه مشارکت می‌کند.

ب: روش اجرای اهداف

روش تقنینی : توجه به قوانین مدنی کشوری که به نوعی به کودک و زندگی کودک مربوط است، تلاش برای بازنگری و اصلاح در قوانین موجود به نفغ کودکان و همچنین ارائه پیشنهادهایی برای افزودن یا تغییر قوانین در حمایت از حقوق کودکان .

روش اجتماعی و فرهنگی: اطلاع رسانی، آگاهی دادن و آموزش حقوق کودک به خانواده‌ها، اجتماعات و افراد حقیقی و حقوقی در بخش‌های دولتی، عمومی، خصوصی و غیر دولتی که به نوعی با کودکان سروکار دارند و تلاش در راه کاهش و پیشگیری از هر نوع بد رفتاری، آزار، سو‌ استفاده، بی توجهی، بهره کشی، تبعیض علیه کودکان و هر نوع رفتاری که به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کودکان آسیب ‌می‌رساند.

روش اجرایی: کوشش برای عملی شدن اصول پیمان نامه جهانی حقوق کودک و همه اصول و موادی که در قانون اساسی، قانون مدنی و سایرقوانین خاص کودکان در کشور به نفع کودکان وجود دارد و نیز اجرا یا کمک به اجرای طرح‌ها و پروژه‌های پایلوت پیشتاز برای شناخت عینی و دقیق‌تر مسایل خاص و نوپدید کودکان به منظور نیل به الگوها ، سیاست‌ها و راه حل‌ها ی موفق و برتر.

ترویج و کمک به ظرفیت سازی و ظرفیت افزایی برای نظارت همگانی بر رعایت حقوق کودک در درون خانواده‌ها و درسطح جامعه از طریق تعامل، حمایت طلبی و مشاوره با سازمان‌های دولتی و غیردولتی مرتبط با منافع عالیه کودکان، همکاری در پژوهش‌ها، تصمیم سازی‌ها و سیاستگذاری‌ها، برنامه ریزی‌های کشوری معطوف به کودکان و مشارکت در نظارت و ارزیابی برنامه، طرح‌ها و پروژه‌های مربوط به حقوق، مسایل و منافع کودکان در راستای تحقق اصول و اهداف پیمان نامه .

تبصره: انجمن ‌می‌تواند برای نیل به اهداف خود پس از کسب مجوز قانونی مبادرت به انتشار نشریه و کتاب نماید.

ماده ۱۰

الف : شرایط عضویت

داشتن تابعیت ایرانی؛

پذیرش اصول پیمان نامه جهانی کودک؛

قبول اساسنامه انجمن؛

پرداخت حق عضویت انجمن؛

تایید تقاضای عضویت توسط حداقل دو نفر از اعضای هیات مدیره وقت انجمن .

تبصره: شهروندان خارجی مقیم ایران که از سایر شرایط عضویت برخوردار باشند، ‌می‌توانند به عضویت انجمن در بیایند ولی در مجامع عمومی و جلساتی که منتج به رای گیری ‌می‌شوند صرفاً ‌می‌توانند به عنوان ناظر حضور یابند. (نیاز به تفاهم با وزارت کشور)

ب: انواع عضویت

عضو اصلی : افراد با لای ۱۸ سال که شرایط عضویت در انجمن را داشته باشند و تقاضای عضویت آنان به تایید رسیده باشد، پس از سه ماه فعالیت در انجمن عضو اصلی محسوب ‌می‌شوند و برابر مقررات انجمن حق شرکت در جلسات مجامع عمومی را داشته و ‌می‌توانند در انتخابات انجمن رای دهند.

تبصره : هرعضو اصلی باید برای نامزدی هیات مدیره و بارزس انجمن حداقل دو سال سابقه عضویت و فعالیت موثر در چارچوب اهداف انجمن را داشته باشد.

عضو وابسته: نوجوانان قبل از سن ۱۸ سال تمام هجری شمسی، با داشتن شرایط عضویت،عضو وابسته انجمن محسوب ‌می‌شوند و ‌می‌توانند در جلسات مجامع عمومی بدون حق رای به عنوان ناظر شرکت کنند.

عضو افتخاری: دانشمندان، اساتید، متخصصان و شخصیت‌های فرهنگی و اجتماعی که در فعالیت‌های اجتماعی و حرفه‌ای خویش در حصول اهداف انجمن نقش موثری داشته باشند، به پیشنهاد یکی از اعضای هیات مدیره و تایید اکثریت اعضا‌، عضو افتخاری انجمن محسوب ‌می‌شوند و ‌می‌توانند در جلسات مجامع عمومی بدون حق رای به عنوان ناظر شرکت کنند.

فصل دوم : ساختار

ماده ۱۱ (در اساسنامه انجمن بدون ماده آمده – در اساسنامه تیپ وزارت کشور مدیر عامل نیز به رکن آمده است)

ارکان انجمن عبارتند از ۱- مجمع عمومی، ۲- هیات مدیره، ۳- بازرس

ماده ۱۲

مجمع عمومی موسس همان هیات موسس بوده و وظایف ذیل را دارا است :

انجام اقدامات اولیه برای تاسیس ؛

تهیه طرح اساسنامه و تصویب آن ؛

انتخاب اولین هیات مدیره و بازرسان انجمن.

تبصره ۱: اکثریت لازم جهت تشکیل مجمع عمومی موسس در بار اول با حضور نصف بعلاوه یک اعضا‌ بوده و در صورت عدم حد نصاب اکثریت لازم ، در بار دوم با حضور یک سوم اعضا‌ رسمیت خواهد یافت.

تبصره ۲: تصمیمات مجمع عمومی موسس با اکثریت دو سوم آرا حاضرین با تایید مرجع صدور پروانه و دستگاه اتخاذ و رسمی ‌می‌شود.

ماده ۱۳

مجمع عمومی عادی:

مجمع عمومی عادی متشکل از کلیه اعضا‌ است و عالی‌ترین مرجع تصمیم گیری است که به صورت عادی یا فوق العاده تشکیل ‌می‌گردد.

ماده ۱۴

مجمع عمومی عادی سالیانه انجمن در تیرماه تشکیل خواهد شد.جلسه با حضور نصف به علاوه یک اعضا اصلی در بار اول رسمیت یافته و با حضور هر تعداد از اعضا‌ در بار دوم تشکیل و رسمی خواهد بود.

تبصره ۱ – در صورتی که در دعوت نخست، اکثریت حاصل نشد، جلسه دوم به فاصله حداقل ۱۰ (ده) روز تشکیل و با هر تعداد از اعضای اصلی حاضر، جلسه رسمیت خواهد یافت.

تبصره ۲ – مجمع عمومی عادی ممکن است به صورت فوق العاده در هر زمان از سال به تقاضای هیات مدیره یا بازرس (‌ها) یا به درخواست یک پنجم اعضای اصلی – در صورتی که هیات مدیره یا بازرس ظرف مدت ۲۰ روز به درخواست اعضا‌ مبنی بر برگزاری مجمع عمل ننمایند- تشکیل ‌می‌گردد.

تبصره ۳ – دعوت مجمع عمومی عادی از طریق درج آگهی در روزنامه کثیر الانتشار حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز قبل از برگزاری مجمع و با دعوت کتبی صورت ‌می‌پذیرد.

تبصره ۴ – روزنامه کثیر الانتشار برای درج آگهی روزنامه اطلاعات است.

ماده ۱۵

وظایف مجمع عمومی عادی :

انتخاب اعضای هیات مدیره و بازرسان (اصلی و علی البدل) ؛

استماع و رسیدگی به گزارش‌های هیات مدیره و بازرس (‌ها)؛

تعیین خط مشی کلی انجمن ؛

بررسی و تصویب یا رد پیشنهاد‌های هیات مدیره ؛

تصویب ترازنامه و بودجه انجمن ؛

تعیین روزنامه کثیرالانتشار جهت درج آگهی‌ها و دعوتنامه‌ها ،

تعیین حق عضویت ؛

ماده ۱۶

مجمع عمومی فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده با شرایط زیر تشکیل خواهد شد:

با درخواست اکثریت اعضای هیات مدیره یا بازرس؛

با درخواست یک پنجم اعضا‌ اصلی در صورتیکه هیات مدیره یا بازرس ظرف مدت ۲۰ روز به درخواست اعضا ‌مبنی بر برگزاری مجمع عمومی عادی عمل ننمایند.

تبصره ۱ – اکثریت لازم جهت تشکیل مجمع عمومی فوق العاده برای بار اول همان شرایط مجمع عمومی عادی است و در بار دوم با حضور بیش از یک سوم اعضای اصلی تشکیل ‌می‌گردد.

تبصره ۲ – تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده با آرای دو سوم اعضای اصلی حاضر در جلسه معتبر خواهد بود(اساسنامه انجمن نصف بعلاوه یک).

تبصره ۳ – دعوت برای مجمع عمومی کتبی بوده و حداقل ۱۰ روز قبل از تشکیل آن به اطلاع اعضا‌ خواهد رسید.

ماده ۱۷

وظایف مجمع عمومی فوق العاده:

تصویب تغییرات اساسنامه انجمن؛

بررسی و تصویب یا رد انحلال انجمن؛

تغییر در میزان سرمایه انجمن؛

عزل هیات مدیره و بازرسان انجمن

ماده ۱۸

اداره جلسات مجامع عمومی

مجامع عمومی انجمن به ترتیب ذیل اداره خواهد شد:

الف – در صورتی که دستور جلسه مجامع عمومی مربوط به انتخابات هیات مدیره و بازرسان و یا عزل هیات مدیره و بازرسان نباشد، توسط اعضای هیات مدیره اداره خواهد شد و رئیس هیات مدیره و در غیاب او نایب رئیس هیات مدیره، رئیس هیات رئیسه مجمع عمومی خواهد بود.

ب – در صورتی که دستور جلسه مجامع عمومی مربوط به انتخابات هیات مدیره و بازرسان و یا عزل هیات مدیره و بازرسان باشد، توسط هیات رئیسه ای مرکب از یک رئیس، یک منشی و دو ناظر اداره ‌می‌شوند.

تبصره ۱ – اعضای هیات رئیسه نباید از بین نامزدهای هیات مدیره و بازرسان باشند و با اعلام قبولی نامزدی خود در مجمع عمومی انتخاب خواهند شد.

تبصره ۲ – مجامع عمومی عادی، عادی فوق العاده و فوق العاده با نظارت وزارت کشور برگزار ‌می‌شود.

ماده ۱۹

هیات مدیره

انجمن دارای هیات مدیره مرکب از ۷ نفر عضو اصلی و ۲ نفر عضو علی البدل خواهد بود.

تبصره ۱ – جلسات عادی و فوق العاده هیات مدیره با حضور بیش نصف اعضا‌ رسمیت یافته و تصمیمات با اکثریت آرا موافق حاضرین معتبر خواهد بود.

تبصره ۲ – شرکت اعضای هیات مدیره در جلسات آن ضروری است و غیبت هریک از اعضا‌ بدون عذر موجه و بدون اطلاع قبلی تا سه جلسه متوالی یا ۷ (هفت) جلسه متناوب در طول سال در حکم استعفای عضو غایب خواهد بود.

تبصره ۳ – دعوت از اعضای هیات مدیره ‌می‌بایست حداقل یک هفته قبل از تشکیل جلسه به صورت قانونی انجام پذیرد.

ماده ۲۰

جلسات فوق العاده هیات مدیره

هیات مدیره علاوه بر جلسات عادی که بطور مرتب و حداقل هر ۱۵ روز یکبار تشکیل ‌می‌گردد بنا به ضرورت با دعوت کتبی یا تلفنی رئیس یا نایب رئیس جلسه فوق العاده خواهد داشت و نحوه تشکیل جلسه فوق العاده بموجب آئین نامه داخلی است که به تصویب هیات مدیره خواهد رسید.

ماده ۲۱

ترمیم هیات مدیره

در صورت استعفا‌ یا فوت یا سلب شرایط هر یک از اعضای هیات مدیره یا بازرس، عضو علی البدل برای مدت باقیمانده هیات مدیره یا بازرسی بجای عضو اصلی انجام وظیفه خواهد نمود. در صورتیکه تعداد هیات مدیره یا بازرسی به هر دلیل کمتر از تعداد اعضا‌ اصلی شود و ورود اعضای علی البدل نیز موجب تکمیل آن نشود انتخابات مجدد مجمع عمومی حسب مورد به صورت عادی یا به صورت فوق العاده در مهلت قانونی جهت تکمیل تعداد باقیمانده برگزار خواهد گردید.

تبصره – در صورتیکه هیات مدیره در مهلت مقرر قانونی نسبت به ترمیم هیات مدیره اقدام ننماید به درخواست بازرس و یا درخواست کتبی یک پنجم اعضای اصلی انجمن جلسه مجمع عمومی برای ترمیم هیات مدیره تشکیل خواهد شد.

ماده ۲۲

تعیین سمت‌ها و تقسیم مسئولیت‌ها

اعضای هیات مدیره در اولین جلسه ای که حداکثر یک هفته بعد از انتخاب شدن تشکیل ‌می‌دهند ، از بین خود یک نفر رئیس و یک نفر نایب رئیس و یک نفر خزانه دار انتخاب خواهند نمود . حدود اختیارات آن‌ها را اساسنامه یا آئین نامه ای که به تصویب هیات مدیره ‌می‌رسد ، تعیین خواهد نمود.

تبصره ۱ – هیات مدیره موظف است پس از تعیین سمت‌ها ، حداکثر تا یک هفته از بین خود یا بیرون یک نفر را به سمت مدیر عامل انتخاب نموده و حدود اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه او را تعیین کند.

تبصره ۲ – مدیر عامل ‌می‌تواند در عین حال رئیس هیات مدیره باشد .

تبصره ۳ – هیات مدیره در هر موقع ‌می‌تواند افراد فوق را از سمت‌های مذکور عزل کند.

تبصره ۴ – هیات مدیره در صورت لزوم ‌می‌تواند سمت‌های دیگری برای سایر اعضا‌ هیات مدیره تعریف نماید.

ماده ۲۳

هیات مدیره برای مدت ۲ سال انتخاب خواهند شد . هر عضو هیات مدیره تنها برای دو دوره متوالی ‌می‌تواند در هیات مدیره حضور داشته باشد.

ماده ۲۴

وظایف و مسئولیت‌های هیات مدیره

هیات مدیره نماینده قانونی انجمن بوده و وظایف و اختیارات آن به شرح ذیل است.

حفظ و حراست از اموال منقول و غیر منقول، رسیدگی به حساب‌های انجمن، پرداخت و وصول مطالبات، اجرای مصوبات مجامع عمومی، افتتاح حساب در بانک‌ها، انجام تشریفات قانونی، تعقیب جریانات قضایی و ثبتی در کلیه مراحل قانونی در محاکم، تعیین حکم و تعیین وکیل و عزل آن، قطع و فصل دعاوی از طریق سازش و در صورت اقتضا‌ تفویض و واگذاری تمام یا قسمتی از اختیارات خود به هر شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی با حق توکیل. به طور کلی هیات مدیره می تواند به خرید و فروش، جابجایی و نقل و انتقال اموال غیر منقول، تبدیل به احسن یا رهن گذاری و فک رهن و استقراض با صرفه و صلاح انجمن مبادرت نماید.خرید و فروش اموال غیر منقول (دارایی‌های ثابت) مستلزم تصویب مجمع عمومی است.

تبصره ۱ – کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهدآور با امضای ثابت مدیر عامل و یک نفر از اعضای هیات مدیره و با مهر انجمن معتبر خواهد بود.

تبصره ۲ – جز درباره موضوعاتی که به موجب اساسنامه اخذ تصمیم و اقدام درباره آن‌ها در صلاحیت خاص مجمع عمومی است، هیات مدیره کلیه اختیارات لازم برای اداره امور را مشروط بر رعایت حدود اهداف انجمن ، دارا است.

تبصره ۳ – هیات مدیره موظف است ۳ (سه) ماه قبل از پایان تصدی خود، از مجمع عمومی عادی به منظور انتخابات هیات مدیره و بازرس جدید دعوت نماید.

ماده ۲۵

انجمن دارای یک نفر بازرس اصلی ویک نفر بازرس علی‌البدل است که در مجمع عمومی عادی با رای کتبی و برای مدت یکسال انتخاب می‌گردند. انتخاب مجدد بازرسان بلامانع است.

ماده ۲۶

اشخاص ذیل نمی‌توانند به عنوان بازرس انتخاب شوند.

۱-کسانی که به علت ارتکاب جرم و به موجب حکم قطعی دادگاه از حقوق اجتماعی کلن‌ و یا بعضن محروم شده باشند.

۲-هیات مدیره و مدیر عامل انجمن

۳- اقربای سببی و نسبی هیات مدیره و مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم

۴- همسر اشخاص مذکور در بند ۲

ماده ۲۷

وظایف بازرس به شرح ذیل است:

بررسی کلیه اسناد و اوراق مالی و تهیه گزارش برای مجمع عمومی

مطالعه گزارش سالانه هیات مدیره اعم از مالی و غیر مالی و تهیه گزارش عملکرد برای اطلاع مجمع عمومی

گزارش هر گونه تخلف هیات مدیره از مفاد اساسنامه به مجمع عمومی

اظهار نظر کتبی درباره صحت صورت دارایی، عملکرد و مطالب و اطلاعاتی که هیات مدیره و مدیران در اختیار مجمع عمومی گذاشته‌اند.

سایر وظایفی که اساسنامه و قوانین و مقررات موضوعه به عهده بازرس قرار داده است.

تبصره: بازرس می‌تواند بدون داشتن حق رای در جلسات هیات مدیره شرکت نماید.

ماده ۲۸

بازرس می‌تواند بدون قید شرط و در هر موقع هر گونه رسیدگی و بازرسی را در مورد عملیات انجمن انجام داده و اسناد و مدارک اعم از مالی و غیر مالی و اطلاعات مربوطه را مطالبه کرده و مورد رسیدگی قرار دهد و در صورت لزوم تقاضای تشکیل جلسه فوق‌العاده مجمع عمومی را بنماید.

ماده ۲۹

هیات مدیره و بازرسان تا زمانیکه جانشین آن‌ها از سوی مجمع عمومی انتخاب نشده‌اند در مسئولیت خود باقی خواهند بود.

ماده ۳۰

مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی انجمن است و در حدود اختیاراتی که از طرف هیات مدیره و اساسنامه به وی تفویض می‌گردد نماینده انجمن محسوب شده و از طرف انجمن حق امضا‌ دارد.

تبصره ۱: عزل مدیر عامل از اختیارات هیات مدیره است که باید مستند و مدلل باشد.

تبصره ۲: دوره‌ تصدی مدیر عامل از دوره مسئولیت هیات مدیره بیشتر نخواهد بود و لیکن انتخاب مجدد او طبق مقررات این اساسنامه بلامانع است. مدیر عامل در صورت انقضا‌ مدت تصدی موظف است تا تعیین جانشین، وظایف محوله را انجام دهد.

تبصره ۳: کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهد آور با امضای مدیر عامل و یکی از اعضای هیات مدیره و با مهر انجمن معتبر خواهد بود.

ماده ۳۱

مدیر عامل انجمن مجری مصوبات هیات مدیره بوده و دارای اختیارات و مسئولیت‌های عمده ذیل در چارچوب اساسنامه و مصوبات مجمع است:

نماینده قانونی در مراجع رسمی و نهادها و در برابر اشخاص حقیقی و حقوقی؛

مبادرت به استخدام ، عزل و نصب کارکنان ؛

نگهداری بهینه کلیه اموال، دارایی‌ها، حساب‌ها، اسناد و مدارک موسسه؛

نظارت بر تهیه پیش‌نویس ترازنامه، بودجه، خط مشی و گزارش سالیانه جهت بررسی هیات مدیره و ارسال به مجمع عمومی؛

نظارت و ایجاد هماهنگی در فعالیت شعب، نمایندگی‌ها و دفاتر پس از طی مراحل قانونی؛

انجام سایر وظایف و اختیاراتی که طبق اساسنامه و قوانین و مقررات و آئین نامه‌های مربوطه بر حسب مورد به مدیر عامل محول ‌می‌شود.

فصل سوم: بودجه و مواد متفرقه

ماده ۳۲

بودجه انجمن از طرق ذیل تامین می شود:

الف) هدیه، اعانه و هبه اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از داخلی و خارجی و دولتی و غیر دولتی

ب) وقف و حبس

پ) وجوه حاصل از فعالیت‌هایی که در چارچوب اساسنامه انجمن و آیین نامه‌های مربوطه انجام ‌می‌گیرد.

ت) حق عضویت در سازمان

ث)درآمد حاصل از انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی مشترک با بخش‌های دولتی، عمومی، خصوصی و غیر دولتی و سازمان‌های بین دولتی بین المللی در راستای اهداف انجمن.

ج) قبول وصیت و کمک‌های مالی و غیر نقدی اعضا‌

ماده ۳۳

انجمن مکلف است درآمد و هزینه‌ها را در دفاتر قانونی ثبت و شرح بیلان آن را همراه با گزارش عملکرد اجرایی حداکثر تا چهار ماه پس از پایان هر سال مالی به مرجع صدور پروانه ارایه نماید. چنانچه مرجع مذکور در طول سال حسب مورد درخواست گزارش مالی یا اجرایی نماید انجمن موظف به ارایه آن است.

تبصره ۱- هیات مدیره مکلف است نسبت به افتتاح حساب بانکی در یکی از بانک‌های رسمی اقدام نموده و کلیه درآمدهای حاصله سالانه را مطابق اساسنامه صرف اهداف و وظایف نماید و وجه مازاد بر هزینه‌ها را در همان حساب نگهداری کند.

تبصره ۲- سال مالی انجمن منطبق با سال شمسی بوده و همواره به پایان اسفند ماه ختم می‌شود به استثنا‌ سال مالی اول که از بدو تاسیس لغایت اسفندماه همان سال خواهد بود. کلیه مدارک، پرونده‌ها و مکاتبات در دفتر مرکزی انجمن نگهداری می‌شود.

تبصره ۳- کلیه مکاتبات رسمی انجمن با امضای ثابت مدیر عامل و در غیاب او رئیس هیات مدیره و با مهر انجمن صورت می‌پذیرد.

تبصره ۴- مصوبات و صورتجلسات هیات مدیره در دفاتر مخصوصی به ترتیب تاریخ،‌ثبت و به امضای اعضای ذیربط خواهد رسید.

ماده ۳۴

هیات مدیره مکلف است هر گونه تغییر یا اصلاح اساسنامه را به مرجع صادر کننده پروانه فعالیت اعلام نماید و در صورت موافقت مرجع صدور پروانه به تصویب مجمع عمومی رسانده و نتیجه آن را برای انجام تشریفات اداری ثبت، به مرجع صدور پروانه اعلام نماید.

ماده ۳۵

هیات مدیره مکلف است تغییرات نشانی اعم از محل، شماره‌های تماس و پست الکترونیکی و دیگر موارد مشابه را به مرجع صادر کننده پروانه فعالیت‌ اعلام نماید.

ماده ۳۶

انجمن دارای سربرگ، مهر و یا ارم مخصوص خواهد بود که متن آن با تصویب هیات مدیره و برابر مقررات تهیه خواهد شد. هیات مدیره مکلف است نمونه سربرگ، مهر و ارم تهیه شده را به مرجع صادر کننده پروانه فعالیت ارسال نماید.

تبصره – مدیر عامل و هیات مدیره در حفظ و حراست از مهر و آرم مسئولیت قانونی دارد.

ماده ۳۷

انحلال: در صورت انحلال انجمن مجمع عمومی فوق العاده حداقل ۳ نفر را بعنوان هیات تصفیه انتخاب و این هیات موظف خواهد بود پس از رسیدگی به حساب‌ها و تصفیه بدهی‌ها و وصول مطالبات باقیمانده و شناسایی دارایی مسلم اعم از منقول و غیر منقول دارایی انجمن را به تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده برساند. هیات مذکور موظف است نتیجه را به مرجع صادر کننده پروانه فعالیت ارائه نماید.

تبصره ۱ – مجمع عمومی فوق العاده موظف است دارایی انجمن را پس از انحلال که با نظارت مرجع صدور پروانه به یکی از سازمان‌های مردم نهاد با موضوع فعالیت مشابه تعیین می‌گردد، واگذار نماید.

تبصره ۲ – تصفیه امور مربوط به انجمن بر طبق مفاد اساسنامه و قوانین موضوعه صورت خواهد پذیرفت.

تبصره ۳ – هیات تصفیه از بین خود یک نفر را بعنوان مدیر تصفیه انتخاب می‌نماید

تبصره ۴ – مدیر تصفیه موظف است یک نسخه از گراش تصفیه را به مرجع صدور پروانه و ثبت شرکت‌ها ارائه نماید.

ماده ۳۸

چنانچه فعالیت‌های مندرج در اهداف این اساسنامه نیازمند کسب مجوز خاص از سایر دستگاههای دولتی باشد، انجمن موظف است نسبت به کسب مجوز مورد نظر اقدام نماید.

ماده ۳۹

به مواردی که در این اساسنامه پیش بینی نشده است براساس آئین نامه ذیربط تاسیس و فعالیت سازمان‌های مردم نهاد و عمومات قانون تجارت عمل خواهد شد.

ماده ۳۹

این اساسنامه مشتمل بر ۳ فصل و ۴۱ ماده و ۳۶ تبصره در نشست مورخ ۱۳۸۹/۸/۳ مجمع عمومی فوق العاده انجمن به تصویب رسید.

خانم مهدخت صنعتی را بی‌تردید باید بنیانگذار خلاق و پر شور انجمن حمایت از حقوق کودکان دانست. بلا فاصله بعد از پیوستن جمهوری اسلامی ایران به پیمان جهانی حقوق کودک، این خانم صنعتی بود که از تعداد زیادی از کسانی که داوطلبانه یا حرفه‌ای با دنیای کودکی یا به عبارت دیگر نهاد کودکی سر و کار داشتند دعوت به همدلی و همراهی کرد. از یاران شورای کتاب کودک و نهادهای برخاسته از آن، تا حقوقدانانی که دغدغه مسائل کودکان با قوانین را داشتند تا هنرمندانی که در کارهای‌شان تعهد به دنیای بهتر کودکی آشکار بود، تا روانشناسی چون من که آرزو داشتم بشود با بهره‌مند شدن از علم روانشناسی و تعلیم و تربیت انسان‌های خوشبخت‌تر و مسئول‌تری ساخت و البته بسیاری دیگر… . این گونه بود که من هم یکی از این مخاطبین خوش‌شانس شدم و این ایده آن‌قدر مرا جذب کرد که رسما هم به عنوان یکی از موسسین، فعال شدم. شرح مفصل و گام به گام شکل‌گیری انجمن نیاز به فرصتی مناسب دارد که امیدواریم در مستندات انجمن، با بهره‌گیری از خبرنامه‌ها، صورت‌جلسات و تاریخ شفاهی انجمن از زبان کسانی که خوشبختانه هستند و عمرشان دراز باد، نوشته و ماندگار شود چرا که می‌تواند چراغ راه شود. شاید بتوان ادعا کرد که ده‌ها انجمنی که اینک با رویکرد حمایتی از کودکان کار می‌کنند، عمدتا تحت‌تاثیر این انجمن تاسیس شده‌اند.

من فروتنانه از جایگاه یکی از بنیانگذاران انجمن می‌توانم در این پیام بگویم که این نهاد مدنی با هدف متعالی نگاه به ارزشمندی زندگی هر کودک و حق و تکلیفی که لازم است برای زیستن او برآورده شود، شکل گرفته است. با این هدف که انسان‌های کوچک و بی‌دفاع بتوانند در زیر چترهایی از حمایت‌های قانونی-فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی ببالند و به بزرگسالانی از هر جهت سالم تبدیل شوند. چهارچوب پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک و پویایی‌های آن راهنمای خوبی برای این نگاه و تلاش حمایت‌گرانه و به ویژه پیش‌گیرانه بوده است.

انجمن نزدیک به ربع قرن در عرصه‌های حمایتی، فرهنگ‌سازی، حساس‌سازی و اقدام‌های عملی در این راستا تلاش کرده و تاثیرگزار بوده است. انسان‌های شریفی که گرانبهاترین سرمایه زندگی خویش یعنی عمر را داوطلبانه در این راه گذاشته‌اند. روح جمعی، باور به اثر بخشی، تعهد اجتماعی نسبت به آینده کودکان و در نتیجه آینده بشر و بسیاری صفات نیک دیگر بهایی است که داوطلبان در زیر سقف‌های انجمن هزینه کرده‌اند. برای تلاش‌گران این راه که اینک با پشتوانه تلاش‌های همگان در قالب یک ساختار اجتماعی مردم‌نهاد مستحکم شکل گرفته است آرزوهای بلند و بیش از هر چیز موثر برای حمایت از زندگی شایسته برای کودکان دارم.

مغزهای کودکان هر سرزمین گران‌بهاترین سرمایه‌های آن هستند، هر کودک می‌تواند سهمی در اعتلا و یا فرومایگی جامعه داشته باشد و این قوانین ، بزرگسالان و ساختارهای فهیم اجتماعی هستند که مسئولیت این محصول اجتماعی را بر عهده دارند.

شیوا دولت آبادی